3.2.2015

Nuttu Novenasta

Kun törmäsin tähän nuttuohjeeseen, suloiset kuvat hurmasivat minut oitis ja päätin koettaa onneani. Äkkiäkös sitä espanjaa osaamaton tekaisee pienen takin noin hyvien kuvien perusteella :) Sattui tuolta sivulta löytymään vielä linkki alkuperäiseen englanninkieliseen ohjeeseenkin, jota mukaillen Marta Porcel on oman versionsa kehittänyt. Päättelin, että niitä yhdistelemällä varmasti ymmärrän ohjeen tarpeeksi hyvin, ja oikein hyvä nuttuhan tuosta tuli lopputulokseksi. Koska käyttämäni lanka Novena ei ole yhtä paksua kuin mitä oletan Martan sinisessä versiossa käytetyn, jouduin hieman muokkaamaan kerrosmääriä, mutta silmukkamäärät täsmäsivät mukavasti.


Novena lupaa koostumuksellaan paljon; 50 % merinovillaa ja 30 % babyalpakkaa, langan täytyy olla unelmanpehmeää! Lankakeräkin houkuttelee koskemaan, ja kun sen kerran poimii käteensä, ei sitä malta laskea enää alas. Kuitenkin lanka voi neuloessa tuntua hieman karhealta ja mietityttää sopiiko se tosissaan vauvan vaatteeseen, mutta valmiina nuttuna se valloittaa taas pehmeydellään. Ja mikä parasta, sen voi myös pestä koneessa villapesussa. Suosittelemme siis!


Koska moni ei ehkä lähde toteuttamaan samaa haastetta, kun kielitaito ei riitä, kirjoitan tähän nyt lyhykäisesti nutun ohjeen suomeksi. Voit sen ja tuon Martan kuvallisen ohjeen yhdistelmällä toteuttaa oman nuttusi. Se, minkä paksuisen langan valitset, vaikuttaa lopputulokseen. Novenalla tehtynä nuttu on kutakuinkin 0-3 kk mittojen mukainen ja se painaa vain 55 g ilman nappeja. Nutun pituus olalta helmaan on 21 cm, joka on kuitenkin ehkä aavistuksen liian lyhyt. Pari senttiä lisää ei varmaankaan olisi pahitteeksi, joten alla olevasta ohjeesta poiketen, voit lisätä kerrosmäärää tarpeen mukaan (mittaa kuinka monta kerrosta neuleessasi on 2 cm matkalla ja tee sen verran lisää 35 kerroksen päälle alussa ja lopussa, merkitty tähdellä *)

Kuvan mukaiseen nuttuun tarvitset:
Novena väri 11 keltavihreä 50 g (2 kerää)
Novena väri 68 tummanruskea 25 g (1 kerä)
Puikot 4,5 mm (suosittelen pyöröpuikkoja, mutta tavalliset neulepuikotkin käyvät)
Virkkuukoukku n. 3,5 mm, mikäli haluat virkata nappilenkit

Valmiin nutun mitat:
Olalta helmaan n. 21 cm
Rinnanympärys n. 43 cm
Hihan pituus n. 13 cm

1. Luo 40 silmukkaa tummanruskealla, neulo 35 kerrosta sileää neuletta (* huom! lisää tarvittaessa kerroksia).

2. Lisää sen jälkeen molempiin reunoihin 5x5 s keltavihreällä (tarvitset joko kaksi kerää tai ota toinen langanpää kerän sisältä ja toinen ulkopuolelta). Lisää siis 5 s aina oikean kerroksen lopussa, jolloin lisäykset on tehty, kun olet neulonut 10 krs. Neulo jatkossa lisätyt silmukat koko ajan keltavihreällä ja keskimmäiset silmukat ruskealla langalla. Työssä pitäisi olla 90 s.

3. Neulo 17 krs (tätä kohtaa jouduin muokkaamaan Martan ohjeesta).

4. Neulo 35 s, päätä 20 s ja neulo loput 35 s. Siirrä ensimmäiset 35 s apulangalle tai silmukkapitimelle odottamaan.

5. Neulo 21 krs, jonka jälkeen päätä 5x5 s (aina nurjan kerroksen alussa). Keltavihreä lanka poistuu työstä ja työhön jää 10 s.

6. Neulo 35 krs (* huom! jos neuloit alussa useamman kerroksen, neulo nyt yhtä monta).

7. Päätä silmukat ja katkaise lanka.

8. Siirrä odottamassa olleet 35 s puikolle ja toista kohdat 5-7.

Molemmat puolet (kohdat 5-7) voi neuloa myös yhtä aikaa, jolloin tarvitset vähintään 60 cm pyöröpuikot ja myös tummanruskeaa kaksi kerää tai ota toinen langanpää kerän sisältä ja toinen ulkopuolelta.

9. Poimi pääntien reunasta 118 silmukkaa keltavihreällä (n. 48 s molemmista sivuista ja 22 s niskasta).

10. Neulo 2 o 2 n joustinneuletta (ensimmäinen kerros on nurja, joten aloita 2 n 2 o). Neulo 35 krs (tätä kohtaa jouduin muokkaamaan Martan ohjeesta). Voit myös säädellä itse kerrosmäärää sen mukaan miten leveän joustinneulekappaleen haluat ja kuinka paljon haluat sen menevän edessä päällekkäin. Huomioi kuitenkin, että kerrosmäärien muuttaminen vaikuttaa samalla myös kaulukseen.

11. Päätä silmukat löysähkösti ja katkaise lanka.

12. Taita nuttu kaksikerroin oikeat puolet vastakkain ja ompele sivusaumat ja hihojen alasaumat. Päättele langat.

13. Tee kolme nappilenkkiä. Voit joko virkata ketjusilmukkaketjua n. 10 cm haluamasi värisellä langalla tai punoa narua alkuperäisen ohjeen mukaisesti. Itse tein narun molemmilla väreillä. Martan ohjeesta löytyy linkki espanjankieliseen videoon, jossa varsinainen ohje alkaa n. 30 sekunnin kohdalta.

14. Kiinnitä nappilenkit ja napit sopiviin kohtiin, esim. n. 3 cm alareunasta ja n. 3 cm:n välein.

15. Ihaile työtäsi :) ja näytä meille vaikka Facebook-sivullamme kuvan kera millaisen nutun sait aikaiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti